När kunderna frågar om PFAS i stekpannor

PFAS är ett hett ämne just nu och det oroar konsumenterna. Därför är det något de frågar om när de köper köksredskap, och av samma anledning är det också av stort intresse för de anställda i butikerna att veta något om PFAS.

Hos Eva Solo erbjuder man ett antal PFAS-fria kastruller och stekpannor. Till exempel den nyligen introducerade serien Honeycomb, bestående av stekpannor i rostfritt stål, som använder ett så kallat "honeycomb"-mönster. Den mönstrade ytan gör att maten inte fastnar på stekpannan och ger utmärkta stekegenskaper - utan beläggning och PFAS.. Foto: Eva Solo

Kastrar och grytor med s.k. non-stick-beläggning kan innehålla fluorämnen (PFAS) och de kan vara hälsofarliga. Men det finns ingen anledning att frukta skadliga eller farliga kemikalier om köksredskapen används enligt anvisning. 

”Grytor och stekpannor med non-stick-beläggning är ett populärt val för många kockar. Beläggningen gör det enkelt att vända en pannkaka och får ägget att glida smidigt av stekpannan. Dessutom sparar de vatten-, fett- och smutsavvisande egenskaperna ofta användaren för krånglig rengöring”, säger Eva Solo, som har tagit på sig att skapa en guide så att kunderna i butikerna får korrekt information. 

”De praktiska egenskaperna hos beläggningen, som också är känd under namn som Teflon och Slip-Let®, har dock också lett till en del debatt. Det beror på att beläggningen innehåller fluorämnen (PFAS), som i vissa fall avråds i produkter eftersom de kan ansamlas i kroppen och miljön där de kan ha skadliga effekter”, säger Eva Solo. 

Men enligt Livsmedelsverket och Konsumentrådet TÄNK överförs de fluorämnen som man hittar i non-stick-beläggningen på köksredskapen inte till maten, så länge du använder dina stekpannor eller kastruller enligt anvisning. 

”Det finns dock också alternativ för de konsumenter som ändå föredrar kastruller och stekpannor utan PFAS. Vi vill att våra kunder ska göra ett aktivt val på grundval av information när de väljer sina köksredskap. Av den anledningen erbjuder vi ett brett sortiment av stekpannor, som inkluderar allt från keramiska beläggningar till Heat Control-beläggningar. Från non-stick till stekpannor helt utan beläggning. Det, anser vi, skapar de bästa förutsättningarna för våra kunder, eftersom de själva kan välja efter eget gottfinnande, funktion och hälsomässiga överväganden”, säger Jan Engelbrecht, VD för Eva Solo. 

Guide till de centrala begreppen i debatten om fluorämnen och stekpannor: 

Slip-Let®-beläggning 

Det finns ett antal varumärkesbeteckningar för kastruller och stekpannor som täcker olika kemiska och icke-kemiska sammansättningar, med den gemensamma egenskapen att deras yta eller beläggning förhindrar maten från att fastna och möjliggör minimal användning av fett vid matlagning. 

Slip-Let® är Eva Solos registrerade varumärke för en beläggning, och begreppet får bara användas i samband med Eva-produkter. Liknande produkter på marknaden använder varumärken som Teflon, SilverStone, Durit med flera för non-stick/Teflon-beläggningar. 

Slip-Let®-varumärket används både för produkter med och utan PTFE. Till exempel hör Eva Solos produkter med keramisk beläggning också till Slip-Let®-varumärket, trots att de är fria från PFAS. 

Vad är fluorämnen? 

Begreppet fluorämnen, känt under den kemiska förkortningen PFAS, är ett samlingsnamn för en mängd syntetiskt framställda ämnen som är organiskt bundna med fluor. 

De har gemensamt att de är värmebeständiga och samtidigt stöter bort både vatten och fett. Dessa egenskaper har gjort PFAS till ett populärt val som komponent i beläggningar för många produkter som behöver vara vattentäta eller fläckavvisande. Sedan 1950-talet har PFAS återfunnits i allt från kosmetika och regnkläder till matförpackningar och tandtråd. 

PTFE är den tekniska beteckningen för den mest kända och utbredda PFAS. Förutom olika användningsområden används även PTFE som komponent i beläggningen på kastruller och stekpannor. 

Utmaningen med PFAS-ämnena är att de är extremt stabila och i stort sett inte bryts ned i naturen. Idag kan fluorämnen hittas som föroreningar i både animaliska produkter, grönsaker och vatten, varifrån de kan hamna i vår mat och kropp. De misstänks ha oroande hälsoeffekter. 

Eva Trio-pannor med Slip-Let-beläggning.. Foto: Eva Solo

Kastruller och stekpannor i rostfritt stål är ett alternativ till beläggningar med PFAS. Här Nordic Kitchen från Eva Solo.. Foto: Eva Solo

Bra råd för Slip-Let®-beläggning 

Du kan med fördel använda redskap med silikonbeläggning, nylonredskap eller liknande när du använder produkter med Slip-Let®-beläggning. 

Undvik att använda produkter med Slip-Let®-beläggning för att förvara matrester under lång tid. Syra i maten angriper ytan på produkten och kan skada Slip-Let®-beläggningen. 

Produkter med Slip-Let®-beläggning tål maskindisk (utom Eva Trio Dura Line). De kan också rengöras med en mjuk borste/svamp och diskmedel. Det är viktigt att pannan blir ordentligt ren varje gång efter användning, annars kan ett lager av bränd äggvita fastna. 

Vi rekommenderar att man följer bruksanvisningarna som följer med din kastrull eller stekpanna. 

Är det säkert att använda köksredskap med Slip-Let®-beläggning? 

Det finns ingen anledning till oro om en stekpanna har Slip-Let®-beläggning, och man säkerställer att den används normalt och enligt anvisning. 

Tester från Konsumentrådet TÄNK och Livsmedelsverket har visat att PFAS är så bra bundet i Slip-Let®-beläggning av PTFE att fluorämnena inte överförs till maten när du använder dem. 

”Om man använder sin stekpanna normalt och inte överhettar den till en punkt där den börjar ryka, visar våra tester inget skäl till oro när det gäller avsättning av fluorämnen”, har Christel Søgaard Kirkeby, projektledare vid Konsumentrådet TÄNK Kemi, tidigare uttalat till Jyllandsposten. 

En stekpanna med Slip-Let®-beläggning kan dock "brännas av" om den utsätts för alltför höga temperaturer. I extrema fall kan beläggningen bubbla upp. Normalt steker man vid högst 230°C, men om beläggningen utsätts för temperaturer på 260°C eller högre kan oönskade fluorämnen frigöras till maten och luften. 

För att förhindra överhettning kan du välja stekpannor i rostfritt stål med inbyggd Induction Heat Control. Den speciella stållageringen i botten av stekpannan ser till att pannan inte blir varmare än 230°C när den används på en induktionshäll. Stekpannans uppvärmningsfunktion stängs av när den blir tillräckligt varm. Fördelarna är att varken beläggning eller mat bränns. 

Vi rekommenderar att man följer bruksanvisningarna som följer med din kastrull eller stekpanna. Korrekt användning kommer ytterligare att maximera produktens livslängd. 

Stekpannor utan PFAS? 

Letar kunden efter kastruller och stekpannor med fördelarna hos Slip-Let®-beläggningen men vill undvika PFAS, är det lämpligt att rekommendera en produkt med keramisk beläggning. Den keramiska beläggningen är tillverkad av ett mycket starkt material som tål temperaturer upp till 400°C och inte så lätt blir repad. Det ger en större robusthet i vardagen och längre hållbarhet på lång sikt. 

Relaterat innehåll

24.04.2024Designbase.se

Heimtextil samarbetar med Patricia Urquiola 2025

23.04.2024Designbase.se

Fyra makrotrender för de kommande åren

16.04.2024Designbase.se

Hamonoya är en ny distributör för Patisse

15.04.2024F&H Group A/S

Sponsrad

Stora 79NORD-nyheter från Morsø

11.04.2024F&H Group A/S

Sponsrad

Kärnan i kvaliteten från HOLM

10.04.2024Witt Hvidevarer A/S

Sponsrad

Brygg kaffe som en riktig barista

01.04.2024BRIX DESIGN A/S

Sponsrad

Låt våren inbjuda till skaldjursfest.

25.03.2024Witt Hvidevarer A/S

Sponsrad

Gillar du bubbel? Tillför bubblor – i allt!

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023